Over mij


Chris Jagt, systeem beheerder bij DSM Engineering Plastics, is verzamelaar van filmprojectoren en filmcamera’s. 
In 1995 is het allemaal begonnen, aldus Chris. Ik had indertijd een bedrijfje voor het maken van video rapportages. Helemaal legaal en zelfs ingeschreven bij de kamer van koophandel. Ik maakte videorapportages voor bedrijven. Ook van feestjes en partijen heb ik rapportages gemaakt. Montage van het ruwe materiaal deed ik thuis. 
Ook kwamen er indertijd veel opdrachten binnen om filmmateriaal, veelal 8 mm, over te zetten naar video. Nou en daar heb je dus filmprojectoren voor nodig plus reserve projectoren. Twee fotoshops in het centrum van Emmen waren belangrijke opdrachtgevers en werk zat dus.

Op een gegeven moment deed het digitale tijdperk ook op het gebied van filmweergave en vastlegging zijn intree. Wilde ik bijblijven moest ik zwaar investeren. Bovendien veranderde er het een en ander in de privé sfeer. Ik kreeg dagdienst werk en bovendien werd ik vader. Dit betekende het einde van mijn bedrijfje. Wat bleef was de interesse voor filmcamera’s en projectoren.
En er zijn mooie modellen volgens Chris. De techniek maakt het vooral mooi. Vooral het precisie werk waarmee een projector is samengesteld. Bij oude modellen veelal nog handwerk. Mijn oudste model projector bijvoorbeeld stamt uit 1903.
Intussen is mijn verzameling beetje bij beetje gegroeid. Veel camera’s en projectoren heb ik gekregen van klanten van mijn bedrijfje. Hun apparatuur was veelal overbodig geworden, na aanschaf van videocamera´s. 
Ook koop ik zo nu en dan spullen. Dat doe ik veelal op rommelmarkten en fotobeurzen. Tja en dan kun je het net zo duur maken als je het zelf wilt. 
Intussen heb ik circa 35 camera’s en 32 projectoren (2001). De apparatuur staat nu uitgestald op een kamer in mijn huis. Een groot gedeelte, ik denk zo’n 80%, is nog in technisch goede staat. Een filmpje volschieten is er echter niet meer bij. Doordat ook de ontwikkelcentrales het video tijdperk niet overleefd hebben, is het ontwikkelen van een film een zeer kostbare aangelegenheid geworden.
Toch is het een niet veel beoefende hobby, het verzamelen van dergelijke apparatuur. Daarom is het leuk dat je op vakantie ineens een leuk museumpje tegenkomt. Afgelopen zomer was ik in Vianden in Luxemburg. Daar liep ik dus het museum voor film tegen het lijf. Heb ik met de eigenaar lekker kunnen bijkletsen. Of mijn eigen verzameling ooit zo groot zal worden om een museum te kunnen beginnen, ik denk het niet.
Ten aanzien van informatie op het gebied van filmcamera’s of filmprojectoren ben ik altijd geïnteresseerd. Verder probeer ik mijn verzameling verder uit te breiden. Mogelijk staat er bij jou op zolder nog een projector of camera. 

Stuur een mailtje, ik houd mij aanbevolen!